Opening polikliniek reuk- en smaakstoornissen

De Vijf Meren Kliniek heeft een polikliniek opgezet voor patiënten die problemen hebben met ruiken en proeven.

Tijdens de coronacrisis nam het aantal patiënten met deze klachten fors toe. We merkten dat patiënten met deze klachten zich vaak niet gehoord voelden. Ook zagen we dat niet alle klachten werden veroorzaakt door Covid-19, terwijl deze behandelbare oorzaken hadden. Dat was voor onze KNO-artsen de reden om een gespecialiseerde poli op te zetten.

Reukstoornissen

Reukstoornissen kunnen worden veroorzaakt worden door coronavirussen: denk hierbij aan Covid-19, maar ook aan de gewone griep. Hierbij raken de steuncellen van de reukzenuw beschadigd, omdat deze gevoelig zijn voor het virus. Dit zorgt voor tijdelijk reukverlies of een veranderde reuk. Is de reukzenuw echter beschadigd, dan is de geur blijvend veranderd. Dit heeft vaak een grote impact op de kwaliteit van leven: een maaltijd heeft geen smaak meer, je ruikt de poepluier van je baby niet meer of alles wat u ruikt, heeft een vieze geur.

Luister hier ook het interview dat KNO-arts Maarten Gerdes hierover gaf op NPO Radio 5.

 

Bezoek aan de polikliniek

Als u wordt verwezen door uw huisarts, zult u op de polikliniek KNO gezien worden door een KNO-arts. Een doktersassistente zal een reuktest bij u afnemen. Hierbij kan onderscheid worden gemaakt of uw reukvermogen normaal, verminderd of afwezig is.

Reuktraining

Mocht de reuk afwezig zijn, dan is het mogelijk om weer opnieuw te leren ruiken. Toch werkt dit helaas niet voor iedereen even goed. U kunt reuktraining eenvoudig doen met vier potjes met geurstoffen. Hierover kunt u op de polikliniek meer informatie krijgen.