Wanneer

Dit onderzoek wordt verricht bij patiënten die last hebben van snurkklachten en/of slaapapneu (ademstilstanden tijdens de slaap). Snurkgeluiden ontstaan door een vernauwing in de luchtweg in het traject tussen de ingang van de neus (neusgaten) en de stembanden. Bij mensen die snurken is soms de neusholte te nauw, maar meestal betreft het een vernauwing achter de huig (dat is de overgang van de neus- naar de keelholte) of het gebied in de keelholte achter de tong (zie in de tekening het ovale gebied).

Door deze vernauwing ontstaat er bij het inademen een onderdruk in de keel waardoor het zachte gehemelte met de huig, de tong en de wanden van de keelholte naar elkaar toe gezogen worden en gaan trillen; dit veroorzaakt het snurkgeluid en bij sommige mensen ook slaapapneus.

 

Waar vindt de ingreep plaats?

De ingreep zal onder algehele narcose worden verricht in dagbehandeling op de operatieafdeling van het Spaarne Gasthuis in Haarlem Noord, Haarlem Zuid of Hoofddorp.

 

Voorbereiding

 

Afspraak maken bij polikliniek anesthesiologie

Voorafgaande aan de operatie wordt u verwacht op de polikliniek anesthesiologie. Hier krijgt u een gesprek met een anesthesioloog en met een verpleegkundige die u informeren over de voorbereidingen en de vorm van anesthesie. Deze afspraak zal voor u worden gemaakt.

 

Nuchter zijn

Voor deze ingreep is het noodzakelijk dat ‘nuchter’ bent.

Dat wil zeggen:

  • u de dag vóór de opname vanaf 24.00 uur niet meer mag eten en
  • u op de ochtend van de ingreep tot 6.00 uur nog heldere vloeistoffen mag drinken
  • u alleen na voorafgaand overleg met de KNO-arts medicijnen mag gebruiken

Geldt voor u een ander beleid, dan heeft de anesthesioloog dit met u besproken. U kunt dit nalezen op het informatieblad dat hij u heeft meegegeven.

Verder raden wij u dringend aan op de dag van de operatie vlak voor uw vertrek naar het ziekenhuis een paracetamol 1000 mg in te nemen.

 

Dag van opname

Enkele uren voor uw operatie wordt u verwacht op de afdeling dagverpleging in het Spaarne Gasthuis. De middag voorafgaande aan de behandelingsdag kunt u contact opnemen met de afdeling dagbehandeling om te informeren hoe laat u wordt verwacht. U meldt zich via de receptie bij de verpleegkundige. Zij houdt een kort opnamegesprek met u, waarin ze u vragen stelt en zo nodig aanvullende informatie geeft over de behandeling. Zij zal u ook naar het operatiecomplex brengen.

 

Neemt u de dag van de opname het volgende mee:

  • verzekerings- en identiteitsbewijs
  • dieetvoorschrift en medicijnen, als uw die gebruikt
  • sokken of pantoffels
  • een pyjama en extra ondergoed

 

Werkwijze

Na aankomst op het operatiecomplex zal de anesthesioloog of een verpleegkundige u komen halen en brengt u naar de behandelkamer. De narcose wordt toegepast op de manier die de anesthesioloog met u besproken heeft.

 

Onderzoek

U wordt met behulp van een slaapmiddel, dat via een infuus in de arm wordt toegediend, in slaap gebracht. Via een klemmetje op de vinger wordt het zuurstofgehalte in het bloed gecontroleerd, tevens wordt uw hartritme en bloeddruk geregistreerd. Bij het onderzoek wordt gekeken op welk niveau in de neus–keelholte het snurken of de slaapapneus worden veroorzaakt. Tijdens het slapen wordt dan met een flexibele endoscoop door de neus in de keel gekeken en beoordeeld waar het snurken en evt ademstilstanden precies ontstaan. De uitkomst van dit onderzoek bepaalt in belangrijke mate wat voor behandeling in aanmerking komt. Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten. Achteraf zult u geen pijn hebben.

 

Na het onderzoek

U komt rustig bij op de uitslaapkamer, daarna gaat u terug naar de afdeling dagverpleging en kunt u snel weer naar huis. De KNO-arts bespreekt met u de uitslag van het onderzoek tijdens een (telefonische) afspraak op de polikliniek.

 

Risico’s

Bij dit onderzoek zijn geen specifieke risico’s aanwezig.

 

Vergoeding

Voor deze behandeling bestaat een medische indicatie en zal derhalve worden vergoed door uw zorgverzekeraar.

 

Vragen

Het is van belang dat u juiste en duidelijke informatie heeft gekregen. Aan de hand van deze informatie beslist u, samen met uw arts, of u de behandeling wilt ondergaan.
Het is niet mogelijk om in deze voorlichtingsfolder alle details voor elke situatie
te beschrijven. Het kan zijn dat u ondanks de uitleg van uw arts nog vragen heeft of dat u meer informatie wilt. Aarzel dan niet om contact op te nemen met uw KNO-arts en om nadere uitleg te vragen. Noteer eventueel uw vragen van tevoren, zodat u niets vergeet.

 

Telefoonnummers

 

Bij problemen kunt u tussen 08:00 en 16:30 contact opnemen met de polikliniek KNO Vijf Meren Kliniek, Spaarne Gasthuis,  Telefoon: 023-2248422.

 

Buiten vermelde tijden met de afdeling Spoedeisende Hulp van het Spaarne Gasthuis:

Haarlem Zuid              T 023 224 4880

Haarlem Noord            T 023 224 7880

Hoofddorp                  T 023 224 6880

 

 

Bronvermelding:
Vijf Meren Kliniek / www.kno.nl

Versie 2020