De operatie

U heeft een operatie aan de stembanden ondergaan (microlaryngoscopie). Dit wordt meestal gedaan om een afwijking van de stembanden te verwijderen. Ook wordt dit gedaan om een hapje weefsel weg te nemen van een afwijking zodat dit kan worden onderzocht.

 

Wat kunt u verwachten na de operatie?

Stemrust

U dient 2 dagen na de operatie stemrust te houden. Dit betekent dat u de stem niet mag gebruiken. U zult dus moeten communiceren middels pen en papier of door te typen op uw telefoon of tablet.

Probeer de stem in de week na de operatie zoveel mogelijk te ontzien.

Keelpijn

Het is mogelijk dat u na de operatie keelpijn heeft. Meestal is paracetamol voldoende om te pijn te behandelen: zo nodig 4 x per dag 1000 mg paracetamol.

Indien u ondanks paracetamol toch nog pijn ervaart kunt u, naast de paracetamol naproxen of ibuprofen gebruiken (dosering volgens instructies op het doosje). Beide middelen zijn vrij verkrijgbaar bij apotheek en/of drogist.

Is ondanks deze medicatie de pijnstilling onvoldoende, of zijn er andere redenen dat u deze medicatie niet kunt gebruiken neemt u dan contact op met uw KNO-arts.

Eten en drinken

Na narcose gebruikt u op de dag van de behandeling afgekoelde, licht verteerbare voeding en drinkt u koude of afgekoelde dranken naar behoefte.

Gekruid eten kan pijnlijk zijn: vermijd dit in de eerste  dagen na de operatie.

Wij adviseren om minimaal de eerste 7 dagen na de operatie niet te roken en geen alcohol te drinken.

Lichamelijke inspanning en werkhervatting

Wij raden u aan om de dag na de operatie geen zware inspanning te verrichten.

Heeft u een beroep heeft waarbij u uw stem veel moet gebruiken? Probeer dan in de week na de operatie andere werkzaamheden te verrichten.

Na de operatie

Normaliter kunt u dezelfde dag nog naar huis. Als u wakker wordt na de operatie zult u nog wat versuft zijn van de narcose die u heeft gekregen. Doordat er mogelijk nog wat slaapmiddel in het bloed zit, mag u niet zelf naar huis rijden na de operatie.

 

Afspraken na de operatie

Controle van de stembanden

Meestal komt u een week na de operatie terug op de polikliniek. U krijgt dat de uitslag te horen van het weefselonderzoek en wordt gekeken of uw klachten zijn afgenomen.

 

Contact

Wanneer neemt u contact op?

  • Als u ondanks de genoemde pijnstilling erge pijn heeft.
  • Als u koorts (lichaamstemperatuur ≥ 38,5 °C) krijgt.
  • Als u benauwd wordt na de operatie.

 

Bij problemen kunt u tussen 08:00 en 16:00 contact opnemen met de polikliniek KNO Vijf Meren Kliniek, Spaarne Gasthuis, telefoon: 023 224 8422.

Buiten vermelde tijden met de afdeling Spoedeisende Hulp van het Spaarne Gasthuis:

Haarlem Zuid T 023 224 448

Haarlem Noord T 023 224 7880

Hoofddorp T 023 224 6880

De bovenstaande nummers gelden ook als u op een externe OK-locatie, buiten het Spaarne Gasthuis, geopereerd bent.

 

Bronvermelding: Vijf Meren Kliniek / www.kno.nl

Versie 2021