U heeft het advies gekregen om i.v.m. uw reukverlies reuktraining te doen. De gedachte hierachter is dat het verlies van de reuk mogelijk voor een deel wordt veroorzaakt door schade aan de hersenen. De hersenen kunnen zich hier spontaan weer aanpassen, maar door training wordt dit mogelijk gestimuleerd. Met name bij uitval van de reuk door een virusinfectie van de luchtwegen lijkt reuktraining het herstel van de reukfunctie te stimuleren.

Om resultaat te bereiken, moet de reuktraining minstens 12 weken volgehouden worden. Om dit uit te kunnen voeren, kunt u etherische oliën kopen met daarin de volgende geuren Roos, Citroen, Eucalyptus en Kruidnagel.

Deze oliën zijn te koop bij de meeste tuincentra en bijvoorbeeld de winkel Holland & Barrett (voorheen “De Tuinen”). U kunt reuktrainingset met juiste samenstelling en instructie bestellen via www.kno-winkel.nl. Ook zijn er reukstiften voor deze training te koop via de website www.smelltest.eu. Zoek hier naar “Burghart Sniffin’ Sticks: Smell Quartet”.

 

Het uitvoeren van de reuktraining

 

Voor de training heeft u de bovenstaande geuren of stiften nodig. U kunt hiermee de reuktraining als volgt uitvoeren:

  1. Neem één van de stiften of flesje met olie.
  2. Houd dit ongeveer drie centimeter onder uw neus. Het is belangrijk dat de stift of olie uw neus niet aanraakt. De stift verliest hierdoor zijn geur.
  3. Ontspan en haal rustig en diep adem door uw neus. Als u te snel inademt, komt de geur niet goed binnen.
  4. Herhaal dit vier keer; u heeft de geur dan vijf keer ingeademd.
  5. Neem een aantal minuten rust voor u verder gaat met de volgende geur.
  6. Herhaal hetzelfde proces voor alle geuren. U mag zelf kiezen welke volgorde van geuren u aanhoudt.

Bij voorkeur herhaalt u de bovenstaande stappen twee keer per dag, bijvoorbeeld ’s ochtends en ’s avonds.

 

Voor nadere informatie verwijzen we u naar www.kno.nl. Onder Patiënten-informatie > Neus vindt u een pagina over REUK (pagina over reuk en reukstoornissen) en ook een link naar SMAAK (pagina over smaak en smaakstoornissen).

 

Hierin vindt u ook adviezen hoe zo goed mogelijk om te gaan met reukverlies.

– Veiligheid: zorg voor goede rookmelders in huis, indien u op gas kookt, ook een gasmelder (via gasbedrijf te verkrijgen).

– Houdbaarheid voedsel en dranken: let goed op de houdbaarheidsdatum op de verpakking, u kunt niet vertrouwen op uw reuk om vast te stellen of iets nog veilig te consumeren is. Vraag bij twijfel iemand in uw omgeving.

– Eten en drinken: door reukverlies is uw smaak vaak ook verminderd. De smaak wordt voor een groot deel bepaald door uw reuk, naast wat u proeft en voelt in uw mond (zoet, zuur, zout en bitter, warm, koud, structuur en kruidigheid). Probeer het eten aantrekkelijker te maken door de aspecten die u nog wel goed proeft te benadrukken. Bijvoorbeeld door eten wat aan te bakken en kruidiger te maken. Pas op voor teveel zout! Op de website www.kno.nl vindt u vele links over reukverlies, onder andere ook van de Anosmie Vereniging. Hier vindt u ook veel adviezen.

Bron: Vijf Meren Kliniek / www.kno.nl